Wanneer leren niet vanzelf gaat


40 Procent van de selfmade miljonairs is dyslectisch

Dyslexie een probleem? Het brengt zeker beperkingen met zich mee. Maar ook extra kwaliteiten. En die blijken bijzonder handig voor ondernemers.

‘Dyslexie is mijn superpower, vertelde Richard Branson onlangs in een interview met The Times. De Brit dankt zelfs zijn miljardenfortuin aan het feit dat hij niet foutloos kan schrijven, en moeite heeft met het lezen van lange lappen tekst. Als hij niet al op jonge leeftijd zijn schoolcarrière voor gezien had gehouden, was hij waarschijnlijk nooit met Virgin begonnen.


Branson blijkt bepaald niet de enige dyslect te zijn met zakelijk succes. Integendeel. Amerikaans onderzoek wijst uit dat 35 procent van de ondernemers dyslectisch is. Een ander onderzoek toont dat van de selfmade miljonairs zelfs 40 procent als zodanig gediagnosticeerd kan worden. Onder hen grootheden als Ikea-oprichter Ingvar Kamprad, Apple-icoon Steve Jobs en vele anderen. In Nederland weten we onder andere dat miljardair Joop van den Ende en ASML-brein Martin van den Brink dyslexie hebben.


‘Dyslectische mensen hebben een anders werkend brein. Dat brengt beperkingen met zich mee, maar ook extra kwaliteiten. Zo zijn ze vaak zeer innovatief, bovengemiddeld in staat het grotere plaatje te zien, en om probleemoplossing en out-of-the box te denken. Dat maakt ze uitstekend geschikt als ondernemer. En dat worden ze ook vaak, want vaak zijn ze het zat om beoordeeld en niet begrepen te worden, waardoor ze graag eigen baas worden.


Je moet dyslexie niet alleen zien als een probleem, maar als een kwaliteit!’


bron: https://www.quotenet.nl/zakelijk/a41464941/40-procent-selfmade-miljonairs-dyslectisch/


door Nemo Kennislink 30 mei 2024
Gaan we slechter zien van veel naar een scherm kijken?
door Ciska 28 november 2023
Tranen Tranen van geluk, verdriet, boosheid, frustratie of van het lachen. We kennen het allemaal, de ene persoon wat meer dan de ander. Ik ben “emotioneel incontinent” zoals ik mijzelf wel gekscherend noem en er is eigenlijk niks aan gelogen. Niet alleen het bovengenoemde of bij een film als Bambi en Dumbo maar bij een intense omhelzing of de tranen van een ander, worden mijn ogen ook nat. Vandaag is weer zo een dag. Onze oppermoeder zoals we onze oma liefkozend noemde, zou vandaag jarig zijn. Oppermoeder als eretitel na het overlijden van onze moeders, de beide dochters van oma. Net als dat ik elkaar mijn moeders verjaardag, vier ik oma’s verjaardag ook. Met taart, een lach, een herinnering en met ook de nodige tranen. Omdat de liefde groot was, is het verdriet ook groot. Hoe groot haar eigen verdriet ook was door het verlies van twee echtgenoten en haar beide kinderen, voor kinderen was oma er altijd en maakte ze tijd. Niet alleen de kleinkinderen of de achterkleinkinderen en zelf achterachterkleinkinderen maar de buurtkinderen of de kinderen van zwemles, oma was een oma voor iedereen. Tegenwoordig voel ik haar fysieke afwezigheid sterk maar tegelijk ook haar goedkeuring. Twee jaar geleden durfde ik de stap te zetten naar zelfstandigheid en doe ik wat oma ook graag deed: Ik ben met kinderen bezig. Ik luister naar ze, help ze en wordt heel blij van ze. Dankzij haar manier van naar kinderen kijken, ben ik gaan zien wat zij zag. En weet je wat ik steeds vaker zie? Kinderen zoals ik ook was als klein kind of misschien nog steeds wel ben. Ik zie kinderen die -net als ik- niet gewoon blij zijn maar super blij. Niet gewoon verdrietig maar intens verdrietig. Kinderen met grote emoties die niet altijd begrepen worden. “Stop maar met huilen, zo erg was het niet” hoorde ik vaak of zei ik zelf ook wel. Maar huilen heeft een functie, het lucht op, het ontlaad en het verlicht. Het is het ongemak van een ander wat in de weg zit, niet het verdriet van het kind. Dus ik zou graag tegen de kinderen (en volwassenen) willen zeggen: huil zo vaak en zo lang als nodig is; het helpt je! Maar ook: lacht, sta jezelf toe om enorm blij te zijn en geniet van alles waar je vrolijk van wordt. Vandaag zijn het tranen van gemis en morgen? Ik hoop blijdschap. 😉
door Ciska Hagenaars 12 oktober 2023
Sommige bergen zijn het waard om te beklimmen.
door Mathilde Jansen 4 juli 2023
Bestaat er zo iets als een dyslectisch brein?
door Ciska Hagenaars 20 september 2022
Komt je kind goed mee op school of zijn er toch wat zorgen?
door Ciska Hagenaars 20 september 2022
Dyslexie is geen aandoening, maar een evolutionaire kracht, zegt deze wetenschapper 
Share by: