Moet dat echt? Een planning maken? Ja!
Moet je er mee oefenen om het goed te kunnen: Ja! Beter leren plannen is een uitdaging maar wel een uitdaging die je aan moet durven te gaan.
Fietsen moest je ook leren en oefenen, dat geldt voor alles wat je niet vanzelf kan. Dat moet je eerst uitgelegd krijgen en daarna moet je het gaan doen: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Routine in krijgen, handigheid en succeservaringen.
Het lijkt alsof het tijd kost maar uiteindelijk levert het tijd op. Klinkt gek maar doordat je planning naast je werk hebt liggen en je afstreept wat je gedaan hebt, wordt je steeds beloont (dopamine) en voel je je beter. Krijg hier tips over leren leren en Lees hieronder hoe je zou kunnen plannen of maak een afspraak
Om voor leerlingen de juiste methode te bieden, maak ik onder andere gebruik van de LEREN LEREN methode van het instituut Kind in beeld. Deze opleiding heb ik in 2016 afgerond en biedt veel instrumenten om visueel en effectief te leren.
Als Kernvisiecoach leer ik kinderen gebruik te maken van hun visuele geheugen en deze effectief in te zetten.
Wat ik doe is, uit mijn ervaringen en opleidingen zoeken naar de meest passende methode per kind. Ik gebruik meerdere methodes omdat ik iedereen optimaal wil helpen. Vaak is één methode niet volledig dekkend en pak er iets bij van een andere methode.
Wat ik doe is op maat en aan gepast op de wensen van de kinderen en ouders.
Om beter te leren plannen en organiseren is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. Allereerst is het belangrijk om te weten welke taken er gedaan moeten worden en wat je nog meer te doen hebt. Hiermee kan je namelijk doelen gaan stellen. Deze doelen geven richting aan je planning en helpen je om te bepalen wat er gedaan moet worden. Vervolgens is het belangrijk om prioriteiten te bepalen. Door te kijken naar wat het meest belangrijk of urgent is, kun je je tijd en energie efficiënter gebruiken.
Een tijdsindeling maken is cruciaal bij het plannen en organiseren. Door je taken te verdelen over de beschikbare tijd, voorkom je dat je overweldigd raakt en kun je realistische doelen stellen. Daarnaast is het verstandig om taken te verdelen. Door taken uit te besteden of samen te werken met anderen, kun je efficiënter werken en meer gedaan krijgen.
Het evalueren van de voortgang is een belangrijk onderdeel van plannen en organiseren. Door regelmatig te kijken naar wat er al bereikt is en wat er nog moet gebeuren, kun je bijsturen waar nodig en voorkom je dat je achter gaat lopen op je planning. Tot slot is het van belang om flexibiliteit in te plannen. Het is onvermijdelijk dat er soms dingen anders lopen dan gepland, dus het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn en ruimte te houden voor onverwachte gebeurtenissen. Met deze stappen kun je beter leren plannen en organiseren, wat de basis vormt voor succes in zowel je persoonlijke als professionele leven.
Om effectief te leren plannen is het belangrijk om eerst een overzicht te maken van al je taken en verplichtingen. Hierbij hou je ook altijd rekening met sporten/hobby's of andere verplichtingen. Ook thee drinken bij oma hoort hierbij als je dat altijd doet op een bepaalde dag. Hiermee zorg je dat de planning ook echt vol te houden is en je niet achter komt te lopen.
Plannen kan al op een lege A4, het hoeft niet ingewikkeld of duur. Maar ook bijvoorbeeld door gebruik te maken van een planner of een digitale agenda. Start met alle deadlines en belangrijke afspraken in kaart brengt, zodat je een realistische planning kunt maken. Zelf schrijf ik aan het begin van een dag waar ik veel moet doen, de dingen in mijn agenda die echt af moeten. Die kan ik dan ook echt afstrepen (beloning=dopamine) en ik heb meteen overzicht over wat ik nog moet doen.
Stel je planning op op basis van deze deadlines en de belangrijkheid van de taken. Prioriteer de taken die het meest urgent zijn en plan deze als eerste in. Houd hierbij ook rekening met mogelijke hindernissen en tegenslagen die je onderweg tegen kunt komen: bijvoorbeeld dat je ingeschatte tijd in werkelijkheid te kort gepland blijkt. Door hier alvast rekening mee te houden, kun je flexibel blijven en je planning aanpassen indien nodig.
Naast het plannen van je taken is het ook belangrijk om voldoende tijd in te ruimen voor ontspanning en rust. Dit helpt je om je energielevel op peil te houden en voorkomt dat je overbelast raakt. Zorg dus voor een goede balans tussen werk en ontspanning in je planning.
Om beter te leren plannen en organiseren is het belangrijk om taken in behapbare stukken op te delen. Door grote taken op te breken in kleinere deeltaken wordt het overzichtelijker en haalbaarder om deze uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk om flexibel te blijven en te kunnen bijsturen wanneer dat nodig is. Soms verlopen zaken anders dan gepland en is het belangrijk om hierop te kunnen inspelen.
Een handige oefening om beter te leren plannen en organiseren is het maken van een dagelijkse planning. Hierbij kun je voor jezelf een overzicht maken van de taken die je die dag wilt afronden en deze prioriteren. Op deze manier kun je efficiënter werken en voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet. Tevens is het goed om regelmatig pauzes in te lassen om je concentratie op peil te houden en om realistische deadlines te stellen voor jezelf.
Door regelmatig te oefenen met plannen en organiseren en gebruik te maken van handige tips, kun je stap voor stap beter worden in het structureren van je taken en het behalen van je doelen. Het is een vaardigheid die niet alleen op werkgebied van pas komt, maar ook in het dagelijks leven veel voordelen kan opleveren. Dus ga aan de slag met het verbeteren van je planning en organisatie en merk het verschil in productiviteit en rust in je hoofd!
Prioriteiten stellen
Om te zorgen dat je taken op tijd af zijn, zal je moeten kijken naar de belangrijkheid per taak en maak daar onderscheidt in. Stel vooral realistische deadlines om ervoor te zorgen dat alles op tijd af is.
Het is verleidelijk om je te laten leiden door urgente taken, maar blijf focussen op de doelen en doelstellingen die je voor ogen hebt. Door regelmatig te evalueren en bij te stellen, blijf je op de juiste koers en voer je taken efficiënt uit. Blijf werken aan het verbeteren van je planning en organisatievaardigheden met behulp van tips en adviezen.
Om beter te leren plannen en organiseren is het handig om to-do lijsten te maken. Een handige tip daarbij is om taken op te splitsen in kleine stappen. Door de taken in behapbare stukjes te verdelen, wordt het overzichtelijker en voorkom je dat je overweldigd raakt door de hoeveelheid werk. Daarnaast is het belangrijk om belangrijke deadlines te noteren. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je op tijd klaar bent met je taken. Vergeet ook niet om regelmatig je to-do lijst bij te werken. Zo blijf je op de hoogte van wat er nog gedaan moet worden en kun je eventuele wijzigingen snel doorvoeren. Tot slot is het verstandig om een tijdsinschatting te maken bij elke taak. Op deze manier kun je realistische doelen stellen en voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat je precies wilt bereiken. Maak je doelen specifiek en meetbaar, zodat je duidelijk kunt zien of je vooruitgang boekt. Daarnaast is het verstandig om zowel haalbare doelen op korte termijn als op lange termijn te stellen. Op deze manier kun je jezelf regelmatig belonen bij het behalen van kleine mijlpalen, wat motiverend werkt. Het plannen en organiseren oefenen helpen je om je doelen te bereiken.
Door steeds weer een planning te maken, wordt je er steeds bedrevener in en zorg je ervoor dat je tijd en energie optimaal benut wordt. Hierbij kunnen tips zoals het maken van to-do lijsten, het gebruik van een planner en het creëren van een overzichtelijke werkplek van pas komen. Door steeds te blijven plannen en organiseren, zul je merken dat je productiviteit en efficiëntie aanzienlijk verbeteren.